Hallo allemaal,
 
Hebben jullie ook zin om een leuke en verrassende stad te bezoeken? Op 28 september 2024 hopen we naar Zwolle te gaan.
 
Waarom Zwolle? Wat maakt deze stad zo bijzonder?
 
Zwolle is een Hanzestad met een rijke en interessante historie. In de middeleeuwen (de jaren rond 500 tot ca 1500) is Zwolle als de nederzetting “Suol” ontstaan op een dekzandrug tussen de IJssel en de Overijsselse Vecht. Een dekzandrug is een opgestoven hoogte van dekzand. Gelegen aan het riviertje de Aa, was dit een perfecte bewoonbare plek dat hoger gelegen was dan het verder moerassige landschap. De naam “Suol” is later gewijzigd in Zwolle. Dit was het begin van een welvarende oude Hanzestad.
 
Misschien ken je wel de naam van de bekende Zwollenaar Thomas a Kempis. Hij was de schrijver van het wereldberoemde werk “Over de navolging van Christus” en was de belangrijkste vertegenwoordiger van de Moderne Devotie. De Moderne Devotie stond voor een vernieuwing van het christelijke gemeenschapsleven en is te zien als een hervormingsbeweging binnen de Kerk en maatschappij in de veertiende en vijftiende eeuw.
Misschien ken je ook wel de naam van de bekende Zwollenaar Johan Rudolph Thorbecke. Wie was hij? Hij was de grondlegger van het parlementarisme in Nederland. Een regeringsvorm, waarbij de uitvoerende macht verantwoording schuldig is aan het parlement. 
 
Naast deze personen kent Zwolle ook veel interessante overblijfselen uit het verleden. Denk aan de Sassenpoort, een stadspoort gebouwd als onderdeel van de stadsverdedigingswerken. Of de Peperbus, een laat-gotische toren behorende bij de OLV Basiliek. De Grote of Sint-Michaëlskerk aan de Grote Markt is eveneens bezienswaardig. Wist je dat Zwolle eigenlijk de hoogste toren van Nederland had? Deze toren uit de vijftiende eeuw stortte helaas in op 17 december 1682 na een blikseminslag. Met een hoogte van tussen de 115 en 120 meter was het lange tijd de hoogste toren van Nederland. Naast de interessante geschiedenis en overblijfselen heeft Zwolle ook werkelijk een prachtige historische binnenstad met oude stadsmuren, fraaie grachten, bijzondere Hanze pakhuizen en galante gevelpanden.
 
De weergaloos mooie binnenstad van Zwolle hopen wij te verkennen. Hoe dan? Dat doen we aan de hand van een soort Escape spel. Je wordt in dit spel uitgedaagd om in een team van 4 personen te laten zien dat de stad Zwolle geen geheimen meer kent voor jullie team. Het winnende team zal na afloop een verrassende prijs in ontvangst mogen nemen.
 Na afloop van ons bezoek aan Zwolle, hopen we te gaan dineren bij Restaurant De Oase in het Pittoreske dorp Zalk.

Kosten: